Keeshond: Alles over dit hondenras! - Hond.nl (2024)

Ze zijn schattig, vastberaden, harig en slim en heel loyaal aan hun families: de Keeshond. Deze “lachende Hollander”, zoals zijn bijnaam is, kan zijn lip op krullen, zodat het lijkt alsof hij lacht, is een weelderige hond die de laatste jaren een erg populair hondenras is geworden.

Vanwege zijn grootte en schattigheid is het zelfs een van de honden die nog meer bijnamen heeft verzameld. Teddybeer en kleine leeuw zijn slechts enkele van de meest gebruikte termen om dit ras te beschrijven.

Inhoud

 • 1 Geschiedenis
 • 2 Karakter/gedrag
 • 3
 • 4 Socialisatie
 • 5 Lichamelijk kenmerken
 • 6
 • 7 Kleuren
 • 8 Een prima waakhond
 • 9
 • 10 Verzorging
  • 10.1 Borstelen
  • 10.2 Baden
  • 10.3 Nieuwsbrief
  • 10.4 Mondhygiëne
  • 10.5 Nagels
  • 10.6 Spelen en bewegen
  • 10.7 Speelgoed
 • 11
 • 12 Ras ziektes
 • 13
 • 14 Wat kost een Keeshond?

Geschiedenis

Dit ras stamt af van honden die zijn gefokt om sleeën te trekken. Ze komen oorspronkelijk uit IJsland en Lapland. Er wordt aangenomen dat dit ras door toedoen van de Vikingen in Europa terecht is gekomen en in het jaar 1450 voor het eerst in de Duitse literatuur werd vermeld. Het ras werd in 1870 erkend door de Engelse Kennel Club, maar werd pas veel later populair.

Tijdens het bewind van koningin Victoria, in de 20e eeuw, werd de Keeshond bekend als de nieuwe gezelschapshond van de belangrijkste vrouw van het land in die tijd. Klein van formaat, maar groots in termen van elegantie en pracht – waardig om royalty te begeleiden. Zozeer zelfs dat koningin Victoria, verliefd werd op deze majestueuze hond, waardoor hij bekendheid en populariteit kreeg.

Sinds die tijd is de hond wel kleiner geworden, maar ziet hij er nog steeds uit als een teddybeer. Tegenwoordig trekt deze miniatuur vele bewonderaars aan en is erg populair bij tentoonstellingen. Bovendien is het een van de duurste honden die er bestaat en wordt het zeer geassocieerd met rijkdom. In Nederland kun je terecht bij de Nederlandse Keeshonden Club.

Keeshond: Alles over dit hondenras! - Hond.nl (1)

Karakter/gedrag

De Keeshond heeft een nieuwsgierig, volgzaam, moedig en gedurfd karakter. Het is een zelfverzekerde hond die afstandelijk is tegenover vreemden, maar volgzaam en kalm is naar zijn eigenaren. Dit ras heeft een zeer sterk beschermend instinct, dus hij toont zich een geweldige waakhond.

Deze honden zijn erg speels en houden van rennen. Ze zijn erg intelligent en moeten intellectueel worden gestimuleerd. Deze hond staat op nummer 23 van de meest intelligente hondenrassen ter wereld. Het ras heeft aandacht voor alles wat er om hem heen gebeurt, maar zijn sterke en achterdochtige persoonlijkheid zorgt ervoor dat hij weerstand biedt aan een beetje trainen.

Bovendien is hij ook erg koppig en heeft hij moeite om orders te accepteren, dat wil zeggen: als het gaat om het aanleren van commando’s, trucs en het corrigeren van bepaalde gedragingen van je vriend de Keeshond, heb je geduld en doorzettingsvermogen nodig.

Juist vanwege de extraverte persoonlijkheid en de neiging om te domineren, is dressuur erg belangrijk voor dit ras, omdat hij moet leren en begrijpen dat hij niet de leider is. Hun temperament vereist constante lessen in gehoorzaamheid en leiderschap.

Keeshonden zijn wel erg aanhankelijk en geweldige metgezellen, ideaal voor gezinnen. De dwerg- en kleine exemplaren zijn ideaal voor mensen die de beschikking hebben over een kleine woonruimte. Deze honden kunnen goed samenleven met andere honden of huisdieren mits ze van jongs af en bij elkaar zijn gebracht. Met kinderen kan de hond het meestal goed vinden, maar het is altijd goed om toezicht te houden. Omdat de hond klein is, kunnen de kleine kinderen deze hond verwarren met speelgoed en de hond onbedoeld pijn doen.

Keeshond: Alles over dit hondenras! - Hond.nl (2)

Socialisatie

Socialisatie van deze hond is nodig om te leren omgaan met vreemden. Socialiseren helpt om de relatie van de puppy en andere volwassenen gemakkelijker te maken. Hoe meer hij hierin getraind wordt, hoe beter hij de momenten kan beoordelen waarop hij defensief moet reageren of niet.

Lichamelijk kenmerken

Keeshonden zijn boeiend vanwege de schoonheid van hun vacht. Deze volumineuze vacht is een van de belangrijkste kenmerken van dit ras. Het heeft een dubbele vacht gevormd door een korte en dikke ondervacht en een lange, rechte bovenvacht. Bijzonder indrukwekkend is de weelderige kraag rond de nek en de dikke staart die dapper over de rug wordt gedragen.

Keeshonden hebben een vosachtige kop, amandelvormige ogen en rechtopstaande driehoekige oren. De snuit is dun, maar niet geaccentueerd. Zijn ogen zijn middelgroot, langwerpig, enigszins schuin en donker. Er bestaan 5 verschillende soorten Keeshonden afhankelijk van de grootte:

Type KeeshondFormaat (schofthoogte)
Dwerg of PomeriaanMax. 22 cm
KleinMax. 29 cm
MediumTussen 30 en 38 cm
GrootTussen 42 en 50 cm
ReusTussen 50 en 60 cm

Keeshond: Alles over dit hondenras! - Hond.nl (3)

Kleuren

De Keeshond puppy heeft een grote verscheidenheid aan kleuren. In tegenstelling tot veel rassen, heeft deze kleine hond 23 mogelijke kleuren. Zwart, bruin, wit, oranje, zilvergrijs zijn enkele tinten waaruit dit palet bestaat, naast verschillende combinaties.

Een ander kenmerk dat in dit opzicht de aandacht trekt, is dat dit ras ook van kleur kan veranderen naarmate hij ouder wordt. Dit betekent dat uiteindelijk een bruine hond bijvoorbeeld oranje kan worden.

Een prima waakhond

Wist je trouwens dat de Keeshond en goede waakhond is? Dit ras heeft namelijk een krachtige, hectische blaf. Hij waarschuwt daarmee naar zijn eigenaren dat er bijvoorbeeld een vreemde het huis binnenkomt.

Keeshond: Alles over dit hondenras! - Hond.nl (4)

Verzorging

Om je Keeshond gelukkig en gezond te laten leven, is enige zorg nodig.

Borstelen

Ongeveer tweemaal per week moet de vacht van dit ras worden geborsteld. Het is noodzakelijk om een borstel en kam te gebruiken om de schoonheid van je mooie bontjas te behouden die we zo bewonderen. Zorg ervoor dat je de huid borstelt om de natuurlijke olie goed te verdelen

Baden

Keeshonden moeten periodiek in bad om zodoende al het vuil uit hun vacht te verwijderen.

Mondhygiëne

De tanden van deze honden moeten minstens één keer per week worden gepoetst. Indien mogelijk, dagelijks.

Nagels

Omdat ze erg actief zijn, is het belangrijk om de nagels goed geknipt en goed verzorgd te houden.

Spelen en bewegen

De Keeshond is een actief dier en heeft daarom dagelijks fysieke en mentale oefeningen nodig. Het dier houdt van spelen en wandelingen. Het beoefenen van sport en lichte fysieke activiteiten heeft voordelen voor de gezondheid van het dier, omdat het helpt de spieren te versterken en obesitas bij deze honden te voorkomen.

Dit ras is ook behoorlijk speels en vindt het heerlijk om plezier te hebben met het gezin. Het kan een goede manier zijn om de hond de opgebouwde energie te laten verbranden.

Speelgoed

Keeshonden spelen graag, maar vervelen zich snel. Een goede tip is dus om ze veel speelgoed te geven zodat ze altijd iets hebben om zichzelf mee af te leiden. Vooral uitdagend speelgoed is voor deze honden goed.

Keeshond: Alles over dit hondenras! - Hond.nl (5)

Ras ziektes

Net als andere kleine honden verkeert de Keeshond in uitstekende gezondheid, maar loopt wel gevaar voor door zijn grootte. Omdat het dier wat kleiner is dan normaal, heeft het de meest kwetsbare botstructuur en daarom kunnen eenvoudige ongelukjes of klappen aanzienlijk ernstig uitpakken.

Orthopedische aandoeningen, zoals dislocatie van de knie en heupdysplasie, komen het meest voor bij dit ras. Maar, ook heeft deze hond de neiging hart-, huid- en kinderziektes te ontwikkelen.
Om de tanden te versterken, moet de hond worden aangemoedigd om harde en knapperiger botten te kauwen. Laat je Keeshond vanaf de puppyfase regelmatig controleren door de dierenarts.

Over het algemeen is het een gezond dier en heeft met de juiste zorg een lange levensverwachting: sommigen kunnen zelfs ouder worden dan 15 jaar.

Keeshond: Alles over dit hondenras! - Hond.nl (6)

Wat kost een Keeshond?

De prijs van een rasechte Keeshond is vrij hoog en kan duizenden euro’s per pup kosten. Voor honden die zijn opgevoed om mee te fokken of om hondenshows mee te lopen, zal je nog meer euro’s moeten neertellen. Koop een Keeshond via een gecertificeerde fokker en niet via een particuliere handelaar. Dit voorkomt veel ellende voor het dier en het is de veiligste manier.

Goedkope advertenties waarin Keeshonden worden aangeboden zijn meestal al een slecht teken. Dit zijn vaak honden zonder stamboom. Ook zijn de ouders niet uitgebreid getest, waardoor je meer kans hebt op erfelijke aandoeningen. Wees verstandig en doe dit dus niet!

Het houden van een Keeshond kost veel tijd, energie en geld maar de liefde en vriendschap die je van deze teddybeer terugkrijgt is onbetaalbaar! Veel pluizig hondenplezier met dit ras!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

[Totaal: 25 Gemiddeld: 4.5]

Keeshond: Alles over dit hondenras! - Hond.nl (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 5859

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.